donnybird

Itsestäänselvyys on aina harhaa: asiaa ei voi nähdä etukäteen

Sain ajatuksen kirjoitta seuraavan Risto Aallonharjan blogista.

 

Siinä pyöritellään sanoja premissi, lillukanvarsi ja syy ja seuraus.

 

Aihe on tosiaan ajankohtainen aina. Aina oletamme, että tiedämme syyn, ja seurauksen suhteen.

Se on ikäänkuin sisäänkirjoitettu, valmiiksi sulautettu, ja sisäistetty, intiuutio. Itsestäänselvyys, mistä mikin johtuu.

 

Me toimime tämän "itsestään selvyys" periaatteen mukaan.

 

Todellisuus onkin aivan jotain muuta.

 

On tieteellisesti tutkittu, että nämä olettamukset, vaikka olisimme niistä samaa mieltä, ja suurin osa ihmisistä on samaa mieltä, eivät olekaan aina niitä todellisia tapahtumia tai seuraumuksia, mitä olemme kulloinkin odottaneet.

 

Politiikassa teemme juuri näin, oletamme, ja sovimme. Ei aina ole tutkimuksia.

Eihän koko elämä ole tieteen varaan rakennettua tutkimusta, ja juuri siksi joudumme huopaamaan ja soutamaan. Lakeja tehdään, ja lakeja puretaan, koska olettamus ei toteudukaan.

 

Meidän tulisi olla tietoisia, ainakin tästä ilmiöstä.

 

Usein käy niin, että sitten kun jonkin asian tulos julkaistaan, tai nähdään, huomaamme miksi näin kävi. Mutta emme millään nähneet tulosta ennen prosessia.

Suomessa kutsumme sitä jälkiviisaudeksi. Ilmiö on kuitenkin psychologian mukaan tuttu, ja luonnollinen asia, koska asioita ei voida ennustaa, toisin kuin me luulemme!

 

Premissi on saattanut olla oikea. Mutta sekin pitäisi ensin tarkastella.

 

Englannin kielessä käytetään sanaa, evaluation before process, jota tutkimus vaatisi.

Emme pysty tutkimaan kaikkea, teemme sen kuitenkin, eri aloilla.

 

Hyvä esimerkki olisi seuraava.

 

Hoitoalalta otan yhden hyvän esimerkin.

 

Kaikille vaipat, ei tarvitse enää miettiä, miksi kukin kärsii inkontinenssistä, eli virtsa karkaa.

Saadanhan se vaippaan, ja ongelma on ratkaistu.

 

Otettiin siis vaipat käyttöön, ja sen jälkeen ei enää tarvitse miettiä, miksi jollakulla on ongelmia virtsaamisessa.

 

Tästä on seurannut kuitenkin lukuisia seuraumuksia, joita ei voitu etukäteen arvioida. Käytäntö on monella tavalla johtanut inkontinenssin osaamattomuuteen, toisin kuin kuviteltiin.

Enää ei tarvitse miettiä, onko tulehdus, onko virtsan pidättäytymistä, onko turvotusta, ja venyykö virtsarakko liikaa, ja uhkaako munuaistoimintaa. Ei, ei tarvitsea sellaisia huomioida.

Asia on yksinkertaisuudessaan saanut hoitohenkiläkunnan unohtamaan koko asian, vaipan mukana tuleva ohjeistus keskittyy vaipan oikeaan käyttötapaan, ja se toki on paljon edistynyt.

Tämä on nyt helposti ymmärrettävää, mutta kukaan ei olisi sitä ensin uskonut.

Näin ne premissit muuttuvat, pienten muutosten seurassa. Ei tämä tietenkään ole edistystä, kuin yhdessä asiassa. Sänky ja lattia pysyvät kuivana, ja ihokin on ehkä terveempi. Kaikki muu sitten voi olla vielä hassummin kuin ennen. Mutta sitä ei voi intiution turvin huomioida. Kukaan ei olisi voinut ennustaa, mikä muuttuu hoitotyön mukana.

 

Päätöksien tekeminen ei koskaan ole helppoa. Asioiden muuttuessa, seuraa aina niitä ns. unforseen consequencies. Eli asioita ymmärretään sitten, kun ne nähdään, ja ihmetellään miten ei voitu nähdä aiemmin. Mutta ei tietenkään voitu. Ei voidakaan syyttää ketään, koska suurempi systeemin muutos johtaa joskus vaikeisiinkin ongelmiin. Kuten nykyisen rahajärjestelmänkin pieni muutos on johtanut valtioiden velkoihin. Niin suuria ne pienten muutosten seuraukset joskus ovat.

Vaipassa istuva potilas saattaa kokea kaikkea epämukavaa, koska kukaan ei huomaa virtsatien tukosta, ja pöhötystaudin oireita, jotka ovat kovasti yleistyneet lääkkeidenkin sivuvaikutuksina. Vaippa kätkee kaiken, mielletään kaiken olevan kunnossa.Vaippahan vaihdetaan vain kaksi kertaa vuorokaudessa. Kukaan ei tiedä, tuleeko virtsa yhdellä suurella paineella, vai kymmenellä pienellä, päivän tai yön aikana.

Taloutemme toimii usein samoin periaattein. Mielletään asioiden olevan kunnossa, vakuutusarvioiden vakuuttelussa asiat ovat vakaita.

Näin tapahtuu kaikissa maailman päätöksissä, ne eivät menekään omien tunteiden mukaan niin kuin me niiden kuvitellaan menevän. Asioilla on arvaamattomia seuraamuksia, ja siksi tarvitaan jokaiseen systeemiin testaamista, ja, tai vanhoista systeemeistä oppimista.

 

Ja sitä työtähän riittää, koska ihmiskunta ei enää muistakaan mihin kaikkeen mikäkin päätös johtaa. Keskushallintoakin jatketaan, vaikka historia kertoo, että se ei ole tehokasta toimintaa.

Lakeja tehdään tuhansia, korjaamaan edellistä!

Senpä vuoksi on vaarallista muuttaa luonnon omaa systeemiä, kuten me nyt teemme, tämän geenimanipulaationkin kanssa.

 

Arvaamattomuus on juuri sitä, et voi edes arvata.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Se on ikäänkuin sisäänkirjoitettu, valmiiksi sulautettu, ja sisäistetty, intiuutio. Itsestäänselvyys, mistä mikin johtuu."

Itseasiassa..hyvin vähän asioista on mielestäni kyse intuitiosta,mutta kun otetaan opittut ideologiset mallit niin olemme hyvin paljon enemmän niiden kanssa päivittäin nokatusten. Idelogisesti nypitään kuin kanalta siivet löytääksemme premissit loogiseen päättelyyn ja sitä kautta naivi realismi saa siivet lentääkseen. Noniin..nyt on läjä käsitteitä pöydällä. Moniko yrittää edes ymmärtää mitä tässä tapahtuu?

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Anteeksi myöhäinen vastaus. kiitos kommenteista.

Asia on oikeastaan jännä, koska osa näistä olettamuksista on tietysti myös kulttuurista, tai muuten opittua.

terveydenhoitoa en toki kritisoinut, vaan nykyjään korostetaa, että virheitä yleensö tapahtuu systeemi virheenä. Emme vieläkään ole oppineet pitämään ero kriittisyyteen vs henkilökohtaiseen kritiikkiin.

Koko maailmaa johdetaan systeemeillä. Aina vain ne joutuvat muutosten jalkoihin, tai miten päin vain.

Ihminen ei näe tuloksia, yleinen tuloksen oletus usein estää hyvätkin muutokset. Esim. kansalaispalkka vetoaa tunteisiin, ei järkeen, tai todelliseen hyötyyn. Tuloksia voidaan kuvitella, mutta tuskin tiedetään.
Vaikkakin pieniä kokeiluja on tehty, ja tuloksia on hyviö, mutta asia hylättiin väärien tulosten tulkinnassa!

Toimituksen poiminnat