donnybird

Maailma perustuu kilpailuun

Katselin Yle lähetystä Nelson Mandelan muistotilaisuudesta.

 

Ajatukseni sadan vuoden tapahtumista johtivat siihen johtopäätökseen, että olemme edenneet pienen lapsen askeleen verran, tässä ihmiskunnan kehityksessä.

 

Ihmisen elämä perustuu kilpailuun nyt yhä enemmän kuin koskaan ennen.

Kilpailu on se voima, jolla tuhoamme ympäristön, ja jonka saasteella sairastamme koko maailman. Mielipaha synnyttää lisää sairautta, poliitikko ei voi tietää, miten kaupantekokaan toimii. Kukaan ei tiedä omien kokemuksien ulkopuolisia asioita. Meillä ei keskustella, ja suuret hallintoyksiköt köyhyttävät maata yhtä paljon kuin ne sairastuttavat kansalaisia. 

 

Suomi on sijalla 34, ja Walmart sijoittuu ensimmäisen kymmenen  ryhmään, joten kilpailutaulu on laadittu.

 

Japani yritti kehittää teknologiaa, joka lopulta antaisi ihmiselle mahdollisuuden elää hyvää elämää kaikilla mantereilla, mutta tämä yritys tuhoutui vanhan instituutiovallan alle, ja kilpailu ja rahajärjestelmä on tehnyt silppua kaikesta uudesta yrittämisestä.

Suomalainenkin koulutus, kuten olen niin usein maininnut, ei ole muuttunut sadassa vuodessa juuri yhtään. Maailman kaikkeutta ajatellen, ehkä vain yhden pisteen verran sadasta mahdollisesta.

 

Tälläisiä ajatuksia tuli mieleeni, kun ajattelin mitä kaikkea on tapahtanut äitini ikäpolven elinaikana. Hän oli syntynyt samana vuonna kuin Mandela, ja tiesi kaiken maailman menosta.

Tai ainakin kaiken, mistä vain jotain kirjoitusta oli saatavilla.

 

Kunnioitan suuresti näitä ikäihmisiä. Nuoremmat eivät ehkä tiedä, että he ovat jo toivoneet, että maailma muuttuisi, että ihminen heräisi instituutiounestaan, joka paimentaa kansaa yhdestä taistelusta toiseen.

Eri mantereiden maita vallataan, koska kilpailu tuo pelon. Tasapuolisuutta ei voida sallia, koska silloin ei ole voittajaa. Pelossa elää jokainen, ja sen vuoksi jokainen tönii toistaan, jotta pysyisi näissä rattaissa. Pelko estää edes ajattelun muunlaisesta maailmasta. Ihminen on orja nyt enemmän kuin koskaan, vaan olemme antaneet asille monta uutta hienoa nimitystä.

 

Mutta minkälaista voittoa me haluamme.

 

Tällä käytöksellämme olemme kurjistaneet miljoonia lapsia uuteen saasteeseen, puolitoista miljardia ihmistä elämään alle euron tuloilla päivässä. Ja me olemme sivistyneitä.

 

Uskon yhteen asiaan. Kaikki on mahdollista, jos vain pyrimme siihen, mikä auttaa kaikkia, eikä vain itseämme.

Tutkimusten valossa, ihmisen motiivi ja työn tulos ei nouse palkankorotuksella.

Ihminen on aina tehnyt kaikkea aivan toisista syistä, kuin mitä meille opetetaan koulujärjestelmän kautta.

 

Politiikkakaan ei tässä yhtälössä auta. Politiikan olemassaolon ehto onkin vain ylläpitää vanhaa ja olemassaolevaa järjestelmää. Politiikan tekijät eivät pysty muuttamaan mitään. Muutos voi tapahtua vain tekniikan kautta. Tekniikan, joka mahdollistaa ilmaisen energian, joka tuo vapaan tieteen ja taiteen kautta vallankumouksen ihmisten mieleen, ja sen mukana käytökseen.

Ajatuksemme ovat sitoneet meidät tähän elämään. Uskoamme on lujitettu sekrekaatiomalliin, suurin uskomuksin pidämme kiinni kaikesta, minkä olemme uskoneet todeksi.

 

Nelson Mandela edustaa tätä mahdollisuuden toivoa, uutta elämää, ja siksi uskonkin, että häntä ihaillaan ympäri maailman, yhtälailla nuorten kuin vanhempienkin ihmisten keskuudessa.

 

Ihminen on samanlainen kuin järkevä ajatusketju. Se vain katkeilee liian usein.

Jos ajatus alkaa olettamuksesta, jota ei voi todistaa todeksi ennenkuin tiedetään vastaus,

huomataan, että ihminen ei tiedä vastausta vielä moneenkaan asiaan. Sillä kaikkea ei olla

kokeiltu.

Latinasta lainaan sanonnan Post hoc ergo propter hoc.

 

Rahajärjestelmän systeemitalous ei ole edistänyt ihmiskunnan elämää, eikä tuonut meille onnea.

Vastakohtana olisikin järkitalous, eli kaikkien resurssien yhteinen kehittäminen, jossa oppisimme tekemään kaiken puhtaasti, kauniisti, ja ilman kilpailua.

Osaamista meillä jo onkin. Teknologia on ainoa asia jota pitää kehittää asenteen ja mielen hyvinvoinnin lisäksi. Vain hyvällä mielellä kehonkin tietojärjestelmä osaa etsiä hyviä ravinteita, jotta me olisimme kaikki terveitä, ja toimintakykyisiä.

 

Mitä paremmin sinun lapsesi pärjäävät, hyvä ystävä, ja naapuri, sen paremmin minäkin voin nukkua yöni rauhassa, ja elää onnellista elämää aina hamaan tulevaisuuteen.

 

Uudenlaisen tulevaisuuden toivossa; että lastenkaan ei tarvitse kilpailla ja töniä jokaista vastaan tulevaa, tai vierustoveriaan.

 

ps. Teknologiaa enemmän, mutta uudella asenteella, ilman kilpailua, yhteistyössä.

 

pps. Tämä ei tarkoita kommunistista ajatusta, vaan todellista jakamista, ja sivistyksen kehitystä, ilman taloudellisia uhkajoukkoja.

Ihminen ei tiedä makeisista mitään, koska ei ole niitä koskaan maistanut. Niinpä suurrikkaan on vaikeinta päästä niitä maistamaan, jos ei halua luopua toisten ruoskimisesta omaksi hyväkseen. Kohtuus voisi olla ensimmäinen askel. Työtä ihminen tekee aina mielellään, varsinkin jos ei ole pakko. Siitä tulee ajatuksen muutos aloittaa. Ajatus ja asenne ovat tiedon jalokiviä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Sami Vekkuli

Perusidea kirjoituksessa on kaunis ja kannatettava. Tosin kaikki elämä perustuu kilpailulle. Ilman sitä mekään emme olisi täällä. Evoluution ydinajatus on yksilöiden väliset erot ja niiden kilpaileminen elintilasta, ruoasta, kumppaneista yms. En usko että sitä voi ikinä kitkeä ihmisestä. Mutta ehkä sen voi suunnata paremmin kuin nykyään...

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Kilpailu tosiaan ei ole pahasta, kunhan kaikille on samat säännöt. Markkinatalous on järkitalous, kunhan hintamekanismia ei koko ajan järkytetä suurempien toimijoiden hyväksi, oteta luonnonvaraluottoa äiti maalta keinotekoisella kulutuskysynnällä tai tuhota kaiken subjektiivista kannattavuutta järkyttävillä marginaaliveroasteilla.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Miten voitot ohjaavat lobbausta, ja kuinka terveys, ja sen vuoksi työkyky vaikuttuu näillä voitoilla.

http://www.youtube.com/watch?v=lU12h6lWi9I&list=PL...

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Mutta eikö koko talous perustu keinotekoiseen, eli puutteen talouteen.

Hyvä esim. oli kuinka insinöörit piti palkata joka vuosi, jotta satavuotta kestävästä hehku lampusta saatiin vuoden kestävä lamppu.

Elämme siis tarkoituksellisessä scarcity economy muodossa, jotta luottoa ja täten rahaa saadaan lisää. Rahakin kun perustuu velkaan. Kumpikin silloin ajavat toinen toistaan, vai miten se voi ymmärtää.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Ei kai me taloutta tarvittaisi, jos mistään resursseista ei olisi puutetta. Valtioiden ja mafioiden liittoumat tekevät vaikkapa asumisesta aivan keinotekoisen kallista sääntelyllään, mikä on huomattavasti yleisempi ongelma kuin joku yksittäinen ja paljastunut hehkulamppukartelli.

Itse näen ennemmin resurssien riittämättömyyden olevan se todellinen ihmiskuntaa uhkaava ongelma enkä usko mihinkään salaliittoon, jossa meiltä piilotellaan kaikkea yltäkylläiseen teknokommunismiin siirtymiseen tarvittavaa tietotaitoa.

Rahamäärän lisääntymisellä on taipumus hyödyttää yleensä keskusvaltaa pienempien yksiköiden kustannuksella. Endogeenisessä rahajärjestelmässä kysyntä määrää rahan määrän ja korko tekee rahasta niukkaa, joten jotta kaikki voivat maksaa velkansa, täytyy rahan määrän kasvaa jatkuvasti.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Resursseista ei oikeasti ole puutetta. Manipulaatio ja kontrolli on ollut rahalla.
Et varmaan tiedä Maglev teknologiasta, tai japanilaisen auton toimisesta vedellä. No, kilpailu estää kaiken edistyksen. Eikä suinkaan toisten päin, kuten meille kerrotaan. Kaikki asiat usein ovatkin juuri päinvastoin, mitä valtaa pitävät haluavat uutisoida, sekin tulisi muistaa. Raha on se määräävä tekijä. Siksi kilpailu on tosi pahasta, oikeastaan ihmiskunnan tuho.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #11

Kyllä se taitaa vaan olla niin, että katteetonta rahaa painamalla nimenomaan koetellaan maapallon kantokykyä. Maglevit eivät millään kumoa termodynamiikan toista pääsääntöä. Tekniikka on energian kuluttamista halutun päämäärän saavuttamiseksi, mutta se energia pitää myös jotenkin valjastaa käyttöön.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Ihminen ei kilpaile luonnostaan samassa mielessä, sen olemme kehittäneet uutena ympäristönä, jo tuhansia vuosia tietenkin.

Eli olemme edelleen alkukantaisia puskassa eliöitä.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Kaikki ihmisten käytös perustuu kilpailuun. Ajatella, jos työpaikat olisivat työtä mielenkiinnon vuoksi, iloksi ja huviksi. Suomalaisessakin kulttuurissa outo ajatus suurimmalle osalle kansaa, vai mitä.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Lähimmäksi tätä päästään jo Suomessa, missä valtio maksaa työttömyydestä - hieno juttu ja toivottavasti jatkossakin näin. Mutta ymmärtänette, ettei itse määritetystä työnkuvasta kuitenkaan saa pääministerin palkkaa, vaikka vastuunkantoa onkin yhtä vähän.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Olettamukset vaurauden jakautumisesta eivät täsmää todellisuuden kanssa.

http://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM#t=116

Toimituksen poiminnat